AÇIKLAMA :
KAYSERİ CAMİ PROJESİ YARIŞMASI
Mimar Sinan devirler üstü bir deha olması sebebiyle çağımızdakinden daha ileride bir teknolojiyi kullanacak ve yenilikleri bizzat kendisi geliştirecekti… Bu sebeple Hz. Mevlana’nın dediği gibi ‘Dünle gitti cancağızım, şimdi yeni şeyler söylemek lazım” (Mesnevi beyit no:769-773) düşüncesiyle tasarladık bu eseri… Eskinin eskimeyen ilhamlarıyla modern çizgileri birlikte kullanmaya gayret ettik…
‘Küre-i Arz bana bir mescit ve temiz kılındı’ (Kütübü Sitte Hadis 2678) hadis-i şerifinin ışığında can bulan projemiz; Hz.Muhammed(s.a.v)’in sekiz köşeli yıldızından oluşan ve cennetin sekiz kapısını simgeleyen bir avlu içinde, dış kabuğu cam, taşıyıcısı uzay kafes sistemiyle ve bu sistemin çelik boruları siyah, bağlantı aparatları altın yaldızlı bir Kâbe örtüsü misâli kurgulanmıştır. Kürede cam şeffaflığı, şeffaflık İslam’ı simgelemektedir. Bu; caminin, geceleri sadece Ayın ve Yıldızların doğal ışıklarıyla aydınlanabileceğini ve ibadethanelerin her daim aydınlık olduğu gerçeğini vurgular. Altın Oran (ilahi oran)gözetilerek tasarlanmış camdan camininüstüne Arapça olarak ALLAH(c.c.) lafz-ı celali yazılmıştır,minare Elif biçiminde tasvir edilmiş, ‘Lam’ harfinin üstündeki şedde işareti ‘Alem’ niyetine kullanılmıştır.
Cümle kapısından geçerken, siyah zemine altın yaldızla bezeli cennet ayetleri size eşlik eder. Kubbeye doğru bakılınca Kûfi Hattıyla Muhammedi Nur bizi aydınlatmaktadır.Bej zemin üzerine Turkuaz Lale desenli halılarla, ‘Secde Edilen’, tasavvufi sembolüyle simgelenmektedir. İç duvarlarda tüm lafızlar yerinde kullanılmaktadır. Hacer-ül Esvedi anımsatan, içbükey derinlikte, zemin kotundan bir basamak yukarıda mihrap bulunmaktadır. Mihrabın sağında bulunan minber cenine benzeyen iki adet ‘VAV’ harfinden oluşmaktadır ki bu da iki insani doğuşu simgelemektedir. Birinci doğum Maddi aleme doğuşu, ikincisiyse Hakikate doğumu anlatır(İnsan-ı Kamil). Aynı zamanda Ebcet Hesabına göre altı rakamını veren vav harfi yan yana 66’yı, yani Allah’ı simgeler. Kürsü, secdeyi, hikmeti ve peygamberi simgeleyen mim harfini yansıtır.
Avluda hayatın doğal halleri olan yaşam, ibadet ve ölüm sembolleri daimi namaz gibi kendine genişçe yer bulmaktadır. Cenaze, Vakit, Bayram, Cuma, Teravih Namazları için içerde ve dışarıda geniş ibadet yerleri mevcuttur. Yürüyen rampalar ile otoparktan ve tüm yaya akslarından rahatça ulaşım sağlanmaktadır. Gasılhaneden avluya direkt çıkan merdivenler avludaki üç musalla taşına cenazeyi kolayca ulaştırır.
Avlu, cami ve aydınlatmayla Peygamberin kalbindeki Allah lafzı ve onun ışığı olan Peygamber iç içe simgelenmektedir.
Avlu girişindeki şadırvanın dört çeşmesi “Cennette 4 ırmak akar” ( Muhammed 47/15)ayetinden esinlenerek dizayn edilmiştir.
Müezzin Mahfeli zeminden 45 cm. yukarda olup, önü oturarak namaz kılanlar için, arkası da son cemaat yeri olarak düşünülmüştür.
Bodrum kat ise tuvaletlere, abdesthanelere, gasilhaneye, morga, teknik odalara, imam ve müezzinin odalarına, çok amaçlı salona, kütüphaneye ve kapalı otoparka ayrılmıştır.
Cami özel ışıklandırma efektleriyle kandil, bayram ve ramazan geceleri değişik renklerde ışıklandırılacaktır.
Tüm bunlarla birlikte, ısıtma ve iklimlendirme, jeneratör ve güvenlik sistemlerinde yüksek teknolojinin kullanıldığı 33 mt. çapında 27 mt. yüksekliğinde küre şeklindeki yapının; kabuk sistemi dış yüzeyi güneş ısısı girişini sınırlayarak, güneşin aşırı parlaklığını ve soğutma tüketimini denetleyerek rahat bir ortam sağlayan güneş kontrollü camlar ve iç yüzeyi akustik laminasyonlu camlar ile kaplanmıştır. 43.7 mt. yüksekliğindeki minareye çıkışta merdivenin yanı sıra, kullanımında enerjisini üreten ve tasarrufunu sağlayan asansöre yer verilmiştir.
Bunun yanı sıra; sürdürülebilir mimarlık örneği yeşil bina sertifikalı ilk cami projesi olması hedeflenmiştir. Böylece konu ile ilgili olarak su ve ısı tasarrufundan enerji üretimine (güneş enerjisinden elektrik üretilmesi) ve korunmasına, geri dönüşümlü, yenilenebilir ve yerel malzeme kullanımından iç ortam hava kalitesinin sağlanmasına kadar tüm detaylar projeye uyarlanmıştır.